Kandalló helyett napelem

A téli időszakokat mindig nehezebben bírjuk a családdal…

Ti hogy vagytok vele? Én sokáig úgy voltam, hogy a telet legszívesebben átugrottam volna, téli álmot aludtam volna, hagyjon békén mindenki. Mondjuk a kandallónk melegét, a ház meghittségét azért nagyon szerettem mindig is. Apropó kandalló.

Mostanság felmerült a családban egy alternatív fűtés ötlete, meg úgy általánosságban, az energiafogyasztásunk csökkentése, érthetitek, hogy pénzügyi és környezetvédelmi okokból is. Több mindent nézegettünk, de most legutóbb egy napelemes pályázaton akadt meg a szemem.

Nagy családi házunk van, aminek a befűtése nem kis pénz és nem kis feladat. Van villanyfűtésünk, de fatüzelésű kályha és kandalló is. Sokan vagyunk a családban, de a házat zömében már csak a szüleim használják, a testvéreimmel mi már nem lakunk ott. Ez persze aztán azt jelenti, hogy csak akkor fűtik be az egész házat, ha otthon vagyunk, mint például most ilyen időszak lesz, az ünnepek közeledtével. A kályhákat már nem használjuk, de a kandallót szereti mindenki és jó meleget is ad, ettől nem tudunk és nem is akarunk megválni. Azért mindennek ellenére jó lenne valami költséghatékonyabb és könnyebb megoldás.

napelemes pályázat

Szóval találtam egy pályázatot, aminek a lényege, hogy a családi házakra való napelem telepítéshez adnak támogatást. Na igen ám, de ha írtatok vagy láttatok már pályázatot, akkor tudjátok, hogy az nem kis falat! Főleg, ha valaki nem igazán ért hozzá. Az interneten böngészve láttam meg a napelemrendszer.info-t, ami egy nagyon kompakt kis weboldal. Le van írva a napelem igénylés és telepítés menete. A cég már tapasztalt, így át tudják vállalni az adminisztrációt, az intézkedést. Ez azért is fontos, hiszen most ugyebár a szüleim vidéki házáról van szó, ők meg érthető módon nem annyira tudnak és nem is akarnak ilyen bonyolultabb ügyintézésbe kezdeni. Mi viszont, a gyerekek távolról nem irányíthatjuk a folyamatokat, egyszóval nagyon megfelelő lenne ez a megoldás nekünk.

Talán nem most télen fogunk belekezdeni ebbe az akcióba, de tavasszal már biztosan. Addig is jó böngészni ezt a weboldalt, meg a napelemes pályázatokat, mert sok érdekességre bukkanhatunk. Itt például le van írva érthetően az, hogy hogyan is termel villamos energiát egy ilyen rendszer. Én mondjuk nem tudtam, és nagyon nem szeretem az olyan weboldalakat, ahol egyértelműnek veszi a cég, hogy te aztán biztosan mindent tudsz szolgáltatásokról, termékről, bármiről. Ilyet nem szabad feltételezni. Jobb a biztonság, hogy látom leírva, mit, hogyan, mikor lehet, és nem kell érte más helyeken böngésznem, hanem egyben láthatok mindent.

Most eldöntöttem, hogy végzek tényleg egy kis kutatást, hogy segítsek a szüleimnek, és megnézem majd a különböző napelemes pályázatokat, hogy azért azt tudjuk kiválasztani, ami leginkább nekünk való. Nem csak a pályázatokat akarom figyelni, de a márkákat is, amikkel dolgoznak különböző cégek. A napelemrendszer.info-n ezt is el lehet olvasni, és kíváncsi vagyok, vajon más cégek, kivitelezők mennyire veszik komolyan a minőséget, az alapanyagokat, mert ebben bizony nagyon profinak tűnik ez a cég. Az persze mesébe illő lenne, hogyha egy füst alatt letudhatnánk mindezeket! Az biztos, hogy amikor összejön a család, sok szó esik majd erről a lehetőségről, ami anyagilag nagyon megérné nekünk, illetve a szüleinknek, és lehet, hogy még azon is elgondolkozunk, hogy a fővárosban az otthonainkat is úgymond napelemesítsük.